Мая Манолова внесе в Народното събрание годишния си доклад – 12 890 жалби и сигнали са постъпили за 2018 г. при националния омбудсман, над 36 000 души са се обърнали за съдействие към институцията, близо 25 000 са преминали през приемните. „Това е повече от два пъти отколкото през 2015 г., когато встъпих в длъжност омбудсман и с няколкостотин от миналата година“, каза Манолова. Това предаде БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според нея нарастването на жалбите на гражданите показва нарастване на проблемите. „Ако видите, че нямам работа или че доверието и рейтингът на институцията падат, да знаете, че всичко в България е наред“, пошегува се Манолова.

Мая Манолова снимка: БГНЕС

Мая Манолова
снимка: БГНЕС

„Най-честите жалби са срещу действия на монополни дружества – топлофикации, ВиК, мобилни оператори, бързи кредити, колекторски фирми, следват социални проблеми – неполучени заплати, при пенсиониране, здравеопазване и на трето място са жалбите са при правото на собственост – териториално-селищното устройство, за чиста и благоприятна околна среда“, посочи омбудсманът.

Мая Манолова, снимка: БГНЕС

Мая Манолова, снимка: БГНЕС

„Имаше сериозни победи, извоювани от гражданите и от институцията на омбудсмана – започналата реформа в политиките на хората с увреждания, предстои през м. септември да влезе в сила законът за личната помощ, влязоха в сила и показаха резултат промените, направени по мое настояване в КТ и в закона за подкрепа на работници при фалирали предприятия“, подчерта Мая Манолова.

Мая Манолова снимка: БГНЕС

Мая Манолова
снимка: БГНЕС

Манолова коментира случаят с „апартаментгейт“ и проверката по строителството на сградата „Златен век“. „Искам специално да подчертая, че казусът „Златен век“, по който институцията работи повече от една година, и разговорът по него не е политически, това е разговор, свързан със законността и правилата. И всякакви опити на политици, защитавайки себе си, да се опитат да окалят няколко институции не са се свършили работата, са некоректни – това не е държавнически подход. Първата институция, реагирала на този строеж, е тази на омбудсмана, тъй като първата жалба е от края на 2017 г., когато граждани ме молят да предизвикам проверки за законността на строителните разрешения.“ каза тя.

 


Share Follow

Leave A Reply