Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор на руската агресия в Украйна. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, съобщава БГНЕС.

Крим

На видеопресконференция, организирана във връзка със 70-годишнината от създаването на НАТО, която ще бъде отбелязана тази седмица във Вашингтон, Хатчинсън заяви, че Русия продължава да дестабилизира Украйна и милитаризира Кримския полуостров. „Агресията с пленяването на украински военни кораби и задържането на моряците е напълно неприемлива и ние призоваваме незабавно да бъдат освободени“, каза Хътчинсън. Тя добави, че съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион, с повече наблюдение на терена и по-голямо военно присъствие с кораби на страните от НАТО.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Що се отнася до решението за провеждане на 70-годишнината на два пъти, във Вашингтон и Лондон, Хътчинсън посочи, че американската столица ще бъде домакин само на Съвета на външните министри на страните членки на НАТО, а в Лондон ще бъде проведена среща на върха на лидерите на държавите. Хътчисън уточни, че след подписването на договора за създаването на НАТО Лондон е бил първото седалище на пакта, поради което от британската столица настоявали там да се отбележи и 70-ата годишнина.

Македония нато

Хатчинсън потвърди, че протоколът за членство на Северна Македония в Алианса се очаква да бъде приет от Конгреса на САЩ тази есен. „В Европа, един континент, който е бил смазан от войни, цари мир от 70 години и това е голям успех. От 12 членове до 29, а до края на годината и 30, НАТО продължава да играе ключова роля за мира и стабилността на Европа“, каза Хъчисън.


Share Follow

Leave A Reply