Иска се ЕС да подпише Истанбулската конвенция – призовавам евродепутатите ни да защитят Конституцията, българските семейства и деца и да не подкрепят това решение“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията. „Опитите за приемане и налагане на Истанбулската конвенция не само, че не са спрели, а се засилват. Утре в ЕП ще се гласува важна резолюция, с която се иска от съда на ЕС да даде процедура, па която конвенцията да бъде подписана от ЕС като цяло“, посочи Нинова.

снимка: europa.eu

снимка: europa.eu

„Осем европейски държави не признават Истанбулската конвенция. Това са България, Чехия, Унгария, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Словакия и Великобритания. Ако се стигне до подписване на Конвенцията от целия ЕС по силата на договора за функциониране на ЕС, сключеното такова споразумение ще има обвързваща сила за държавите членки. Ако утре се гласува тази резолюция за съда и съдът даде процедура за подписване на Истанбулската конвенция от името на ЕС и тя се подпише, то тя ще има обвързваща сила и за България. Ето защо се обръщам и с призив към всички български евродепутати“, каза Нинова.

Истанбулска конвенция -1030x717

По думите ѝ в последния месец са се видели в българските училища анкети, с които децата е трябвало да се самоопределят като момиче, момче или нещо друго. „Видяхме други документи, детски градини, където не сме майки и бащи, а „родител 1“ и „родител 2“. Призовавам всички колеги, ние сме различни политически. И идеологически сме различни, но това е моментът, в който да покажем, че над всички нас стои Конституцията на Република България. Призовавам ги да гласуват против, за да защитят Конституцията на България, българските семейства, българските деца“, подчерта лидерът на БСП.

снимка: Quillette

снимка: Quillette

„В началото сме на кампания за европейски избори. Истинският разговор, истинските теми за бъдещето на Европа са други, а те са икономиката, неравенствата, различията между държавите членки, доходите, социална справедливост“, каза Нинова. По думите ѝ утре, когато се гласува тази резолюция, с която може да се задължи целият ЕС да признае Истанбулската конвенция, може всички като българи да покажем, че над всичко стои върховенството на Конституцията и грижата ни за българското семейство и българските деца.


Share Follow

Leave A Reply