„Внасяме в парламента подписи с искане за отстраняване на Пламен Георгиев и неговия заместник от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) „, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. „Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев веднага се възползва от тази вратичка и излезе в отпуск до приключване на проверката. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години“, посочи Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Това е начин да се замете случаят, да са забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден. Ние категорично не приемаме това решение. Преди дни поискахме оставката на Пламен Георгиев, както вече знаем, той не я подава. Затова днес събрахме ръководството на групата, разговаряхме с нашите депутати и внасяме подписи в парламента с искане за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ. Внасяме подписи и с искане за отстраняване на заместника му, за когото също излязоха данни за имотни неуредици в декларациите“, заяви Нинова. Лидерът на БСП посочи, че днес се събират подписите от депутатите и утре ще бъдат внесени.

снимка: news.lex.bg

снимка: news.lex.bg

Нинова посочи, че Пламен Георгиев е избран на поста от новата управляваща коалиция. „Ние бяхме против неговия избор. Нещо повече, ние бяхме против закона и начина, по който беше създадена комисията. Внесохме свой различен закон с абсолютно различна философия, той беше отхвърлен. Отстраняването на ръководството на КПКОНПИ, което искаме, няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите, които и да са те, да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът е ясен – никога няма да има борба с корупцията по високите етажи на властта“, каза лидерът на БСП.

„Човекът, който предложи Пламен Георгиев в парламента, за награда днес става министър на правосъдието“, отбеляза Нинова. „На Консултативния съвет по национална сигурност при президента ще предложа три-четири конкретни и различни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта. Там ще разберем според реакцията на другите лидери на партии имат ли воля да се справим с този проблем, или ще продължат да имитират такава борба с корупцията“, коментира още Нинова.

 

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос дали внасянето на подписката означава връщане на БСП в парламент, Нинова категорично отрече. „Мнозинството, което избра Пламен Георгиев: ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“, да си носят отговорността за този избор. И когато беше избран, ние бяхме против с аргументи. Не бяхме чути. Сигурни сме, че и този път да влезем, няма да бъдем чути. Този, който го е предложил и гласувал, да си понесе политическата отговорност и да си вземат решението дали искат да го отстранят“, допълни Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите ѝ 44-тият парламент и това мнозинство са изчерпани. „Изчерпано е заради безпринципната търговия, която правят с една единствена цел – опазване на кворума, т.е. задържане на властта, в която участват всички там. Не за правене на политики, не за правене на реформи. Кворумът да се спаси, за да останат на власт“, заяви Нинова. По думите ѝ парламентът е изчерпан и морално, защото се приемат лобистки закони. „Ние сме различни, не искаме да участваме в това статукво, затова и многократно сме казвали, че решението на този изчерпан парламент политически и морално е предсрочни избори“, допълни лидерът на БСП.

Борисов

„Премиерът Борисов даде задача на Данаил Кирилов да включи общинските съветници в Антикорупционния закон, а той е този, който ги извади“, каза от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. „В последните две години г-н Кирилов демонстрира всички лоши практики в законодателство, които човек може да си представи: погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент, дори и от експерти, и всичко това комбинирано с почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни“, допълни Зарков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тази целеустременост го вкарваше непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, а на следващия още по-убедено защитаваше обратната ситуация. Днес премиерът го номинира, като му дава задача да направи така, че общинските съветници да бъдат в обхвата на Антикорупционния закон. Именно г-н Кирилов е вносителят на предложенията, с които тези общински съветници се изваждат от този обхват. Той го направи на два пъти – веднъж миналата година, когато удължиха срока за приложение на закона по отношение на общинските съветници, и веднъж сега само преди месеци“, заяви още Зарков.


Share Follow

Leave A Reply