„На Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти“, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на КСНС, посветено на борбата с корупцията. Нинова уточни, че КСНС не излиза с обща декларация и че са били отхвърлени нейните предложения. „Не се прие да има поправки или нов Антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействие. По отношение на второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“, каза Нинова. Тя прогнозира, че може да се мине към неофициална процедура за избор на европейски прокурори.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

„По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които имат и без това много работа“, коментира Нинова. По думите ѝ предложеният от президента документ е бил отхвърлен от премиера и от всички участващи, освен от нея. „Тази декларация само аз я подкрепих. Нямаме обща декларация. В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от Апартаментгейт“, допълни Нинова. „Нашата позиция е промяна на цялото това статукво. Казах в какви посоки – нов закон, нови лица, които да се борят с корупцията“, заяви още Нинова.

снимка: news.lex.bg

снимка: news.lex.bg

По отношение на участието на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Нинова поясни, че президентът е информирал, че още миналата седмица е свалил доверието от председателя на КПКОНПИ. „Политическо доверие може да се свали. След излезлите информации за заместника му е отменил поканата за заместника му“, каза Нинова. На въпрос дали това трябва да се случи и за Лозан Панов, Нинова посочи, че трябва да се действа с еднакъв аршин за всички: политици, депутати, магистрати.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка със съобщение на комисията, че двама олигарси и една политическа партия атакуват комисията, Нинова определи това като защитна реакция. „Те по-скоро да обясняват за апартаментите и терасите си. Дали някой ги заплашва, да се оплачат, където трябва и да кажат откъде идва атаката“, допълни още Нинова.


Share Follow

Leave A Reply