„Имахме разминавания във въпросите за измеренията на корупцията във висшите публични длъжности“, каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветено на борбата с корупцията. „В хода на дискусиите на съвета предложих проект на становище. Той не се прие от участниците на съвета. Там, където имахме разминавания, са основно във въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя на този етап и разбира се, предложенията за решение“, каза държавният глава. По думите му е имало разминавания в ефективността от Антикорупционната комисия. „Разминавания доколко Народното събрание осъществява реален контрол върху тази комисия. Разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база“, посочи президентът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Нямах намерение да свиквам КСНС, но поведението на институциите разкрива криза на държавността“, каза Радев. Той припомни, че преди година и половина е свикал съвет във връзка с предстоящото приемане и разработване на новия тогава Антикорупционен закон. „Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон“, каза Радев. По думите му неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес.

6987148

„Продължих да повдигам темата за корупцията по висшите публични длъжности, но до момента срещам съпротива. Спомняте си, че в публичния отчет, който направих на втората година от своя мандат в края на януари тази година призовах КПКОНПИ, Прокуратурата, МВР и Службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че ако това не се случи, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. Това не се случи“, коментира Радев.

снимка: halcyongroup.eu

снимка: halcyongroup.eu

„Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна Апартаментгейт, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. Този проблем касае националната сигурност“, подчерта още Радев.

сива икономика, пари, корупция

„Искам да призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции“, посочи Радев. „Най-вероятно, че Апартаментгейт е само айсбергът на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки“, посочи президентът. „Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това, знаете, на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система“, отбеляза държавният глава.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

„Налице е растяща криза в доверието. Тази криза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започнат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи, ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици“, коментира държавният глава. Той посочи, че е призовал всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че тази държавност е на място и всеки един, независимо каква позиция заема в държавата – от премиер, министри, магистрати, всички, които заемат държавни позиции, да носят еднаква отговорност.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, те са достатъчни за партиите, но не и за държавата“, каза президентът Румен Радев. Той поясни, че си е отменил поканата към заместник-председателя на КПКОНПИ заради публикации, че той има същите проблеми като Пламен Георгиев. „Докладът, който изисках от КПКОНПИ, разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав. В този състав, функции и ръководство. Това според мен има своето обяснение. То е в доклада, който изисках от председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Той не можа да се яви на днешния съвет, защото е възпрепятстван, но според мен няма и нужда“, допълни той.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

„В заключенията на този доклад от Народното събрание ясно е записано, че към момента съществува институционален механизъм за противодействие на корупцията. В същото време ние виждаме резултатите“, заяви още Радев и посочи, че липсва ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ, а това е очевидно от начина, по който е било избрано ръководството на тази комисия. „В настоящата ситуация призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите за възстановяването на държавността и на доверието на гражданите. На безочието на определени позиции и на ширещата се демонстрация и чувство за безнаказаност трябва да се сложи край, защото усещането за безнаказаност на най-високо ниво се превръща в стандарт за администрацията на по-ниски нива и по провинцията, където твърде вероятно може да се дублират скандалите, които текат в момента в столицата“, посочи още Радев.


Share Follow

Leave A Reply