„ГЕРБ ще продължат с театралното хвърляне на оставка, но до кога? До следващия гейт.“, заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. По думите му България се намира в тежка политическа и институционална криза. Според него политическата криза трае вече години и се изразява в критично ниското доверие в ключови институции и се е превърнала в институционална със серията оставки, включително с оттеглянето на човека, който трябва да проверява политиците за корупция.

снимка: halcyongroup.eu

снимка: halcyongroup.eu

„Апартаментгейт – капката, която преля чашата, е само върхът на айберга. Ясно е какъв проблем имаме – институциите по една или друга причина – законова, личностна, не успяват да се справят. Нежеланието на управляващите да признаят този проблем и да започнем реални мерки за противодействие, е абсолютно необяснимо, особено след като са хора, включително премиерът Борисов, които са чувствителни към общественото мнение“, каза още той. Зарков попита не се ли разбира, че хората не издържат и не става въпрос за завист за апартамент или някаква шега, а за прекомерност, непоносимост и за чувство на несправедливост.

кснс

„Ако продължават така да мижат пред истината, никой българин няма да спечели от това. Президентът направи единственото възможно в такава ситуация – да свика партиите, отговорните лица, да ги постави пред своята отговорност и да ги накара да започнат да работят по нов начин“, коментира той и допълни, че за съжаление, управляващите не са били на висотата на тази задача и са отказали да подпишат декларация, която огромна част от българските граждани биха подписали. Социалистът подчерта, че дори не се е стигнало до разговор за последващите мерки, тъй като те са блокирали процеса при поставяне на диагнозата.

_J2A1996

Той припомни, че Дариткова заявява, че декларацията е била пълна с внушения, а Борисов прави преразказ с елементи на раздразнение, защото другият не му харесал и казва: „Вижте показатели, как щеше да е възможно това да се случи, ако имаше такава корупция“. „Това е отказ да е види реалността – може и да има икономически растеж, но той не е достатъчен за да догоним нашите европейски партньори именно защото има корупция. Този растеж не стига до голяма група от хора, а само до някои именно защото има корупция“, каза още той.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Помолен да коментира събитията около КПКОНПИ, Зарков каза, че скандалът там е бил заложен преди година и половина в сбъркания като идея и като правомощия закон. По думите му през няколко години се създават органи, които не работят и само се сменят имената и шефовете на тези звена, а трябва да се смени начинът на конституиране и действие. БСП е направила свое предложение за такъв орган, но то е било отхвърлено. „Стратегията да се прави скандал, за да се заглуши друг скандал, е вредна. При отсъствие на институции, към които имаме доверие, които да отсъдят кой е крив и кой е прав, спорът е безкраен“, обясни Зарков. По думите му въпросът трябва да е каква реформа предлага всяка партия в институциите, в начина на избор и назначаване на съответните институции.


Share Follow

Leave A Reply