„Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото заседанието на Министерския съвет. „Това са около 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри“, уточни Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев предложи Министерският съвет да приеме постановление за допълнителни разходи в размер до 50 млн. лв. „С тези пари ще се увеличат разходите по диагностиката и лечението и осигуряването на медицинска помощ за специфични групи от населението“, посочи Ананиев. Министърът на здравеопазването заяви, че това се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика.

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Ананиев посочи, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците. „Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал“, заяви той. Ананиев посочи, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.

снимка: medicalnews.bg

снимка: medicalnews.bg

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че българската икономика отбелязва ръст в почти всички сектори. „Очакванията за българската икономическа ситуация се подобряват. Ръст има в промишленото производство, в строителния сектор и в сферата на продажбите. За февруари има спад на безработицата до 6,2%, което е с 0,8% по-ниско спрямо същия месец на миналата година“, съобщи Горанов.

наркотици

„Заловихме над 170 кг кокаин заедно с румънските ни колеги“, каза министър-председателят Бойко Борисов. „От снощи МВР активно работи и днес финализираме до голяма част съвместните си действия с румънските колеги. Такива количества наркотици в света малко се задържат. ГД „Гранична полиция“, шефът на ГДБОП, главния секретар са там на място“, заяви Борисов. Той посочи, че от снощи вътрешният министър Младен Маринов действа заедно с центровете в Румъния. Борисов заяви, че по случая ще бъде дадена пресконференция.

03

„Само преди два дни на митницата пък задържахме над тон и половина марихуана. Така че искам да благодаря на колегите, че активно действат по всички линии. Препращам го към нашите опоненти, които казват, че службите не работят, или преди две години говореха, че едва ли не участват в наркотрафик. А същите хора за две години задържаха рекордни количества наркотик по границите и на базата на съвместни операции“, заяви Борисов.


Share Follow

Leave A Reply