Специализираната прокуратура обвини пет лица за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета с над 8,8 млн. лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица, а петият участник в групата е извън България, предстои обвиненията срещу него да му бъдат предявени след неговото издирване и връщане в страната.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

До момента е установено, че от 2014 г. до април 2019 г. групата е ощетила бюджета с поне 8 860 057 лева чрез избягване плащането на корпоративен данък и ДДС. Механизмът на престъпната дейност е включвал регистриране на офшорни фирми и търговски дружества в Гърция на името на подставени лица, контролирани от групата, деклариране на несъществуващи вътрешно-общностни доставки на спортни стоки, както и продажби на спортни стоки чрез интернет платформа, които не са били отчитани.

гдбоп

Групата е неутрализирана на 17 април 2019 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания в жилища, в счетоводна къща и етаж от офис сграда. Иззети са документи, компютри, печати на фирми, банкови карти, мобилни телефони. На участниците в групата са повдигнати обвинения. На четиримата задържани по време на операцията (за срок до 24 часа по Закона за МВР) са определени парични гаранции в различен размер – 100 000 лв., 50 000 лв. и 20 000 лв.


Share Follow

Leave A Reply