Г-н Ковачев, с каква нагласа влизате в битката за европейските избори? Какви са очакванията ви?

Очакванията ми са Европейската народна партия да спечели европейските избори и нашият кандидат за председател на комисията г-н Манфред Вебер да стане следващият председател на Европейската комисия. Популизмът и лесните решения са винаги грешни решения, затова и ние тръгваме с ясното убеждение, че даваме най-добрите идеи за бъдещето на България и на ЕС.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

Ще се отразят ли вътрешнополитическите скандали на предстоящия вот? Ще окажат ли влияние на изборния резултат?

Това ще видим на 26 май. Много се надявам да имаме дебат за бъдещето на Европа и кой какво предлага конкретно, което да бъде в интерес на страната ни, а не водещи да са злободневните теми, които се търсят като компроматна война.

57453694_10217700860206607_2159046047853182976_oДосегашните европейски избори показват ниска избирателна активност в България. Как ще убедите българския избирател, че тези избори са важни и са отвъд това вътрешнопартийно противоборство?

Това е така. Не само в България, но и в другите страни членки на ЕС. Недостатъчно хора излизат да упражнят своето право на глас. Ние това, което можем да правим, и то става въпрос за всички кандидати, е да убеждаваме избирателя. Поне аз ще обикалям и ще се срещам с избирателите във всичките дни до изборите, а и съм правил това през цялото време на своя мандат. Ще убеждаваме гражданите, че решенията на ЕП са важни и имат отражение в нашата страна. Европейската солидарност – средствата, които имаме от фондовете за инфраструктурата, за околната среда, водни цикли, образование, млади хора, възможности за пътуване и образование – всичко е свързано с Европейския съюз и с решенията, които се взимат в Европейския парламент. Така че европейските избори имат пряко отражение върху нашия живот и е право, а и според мен и отговорност на всеки един от нас да даде своя глас.7009576

Листата на вашия основен конкурент в България БСП вече е одобрена. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че тръгват на европейските избори с цел победа и предизвикване на предсрочни избори. Възможен ли е такъв вариант според вас? 

Това е задължителна реторика на всяка опозиция, разбира се, че опозицията се стреми да вземе властта. И както познаваме БСП или по-добре позната в България под името БКП, те са използвали винаги в историята си всички, не само легални, но всякакви начини за достигане до властта. Аз се надявам на мъдростта на мнозинството от българите, че няма да допуснат бившите и настоящи комунисти отново да стигнат до управленски решения в България. Знаем до какво доведе комунистическия режим, след това Виденовите години с хиперинфлацията и с мизерията, до която управлението на бившите комунисти винаги води България.56874437_10217700865446738_4444740510782849024_o

След като станаха ясни кандидатите на БСП, какъв дебат очаквате с тях? Да очакваме ли сблъсък на идеи за бъдещето на Европа?

Аз нямам намерение да коментирам кандидатите. Оценката ще даде българският избирател на 26 май. Ние искаме да водим положителна кампания по отношение на истинските теми за европейските избори – европейската сигурност, миграция, опазване на външните граници, многогодишната финансова рамка, общ отбранителен капацитет, здравеопазването и като цяло секторните политики, които можем да отстояваме в Европейския парламент като национален и български интерес. Това искам и се надявам да видя от опонентите на различните политически формации. Замерването с компромати смятам, че не е достойна и отговорна политика.


Share Follow

Leave A Reply