Москва планира да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци, заяви днес пред журналисти в Пекин президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Франс прес. Това предава БТА.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Смятаме да предоставим гражданство по опростена процедура на всички граждани на Украйна, не само на жителите на Луганската и Донецката република“, заяви Путин, като имаше предвид сепаратистките републики в Източна Украйна, непризнати от международната общност. Русия вече обяви в сряда, че е опростила предоставянето на руско гражданство на жители на сепаратистките региони в Украйна. Тази мярка беше осъдена от Киев и редица западни държави, които виждат в нея посегателство срещу суверенитета на Украйна, посочва АФП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Путин уточни, че страната му „ще изпълни всичките си задължения към новите руски граждани“. „След като получат руски паспорт, жителите на Източна Украйна ще получават социални помощи, пенсии, увеличения, всичко, на което имат право“, обясни Путин и добави, че тези плащания няма да натоварят руския бюджет, защото това е „изчислено“. Той обясни, че ще бъде „теорeтично възможно“ за хората, живеещи в тези райони, да получават едновременно нова руска и дотогавашна украинска пенсия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Обявеното от него предоставяне на руско гражданство за всички украинци дни след победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна, доведе до ново осъждане от украинска страна. „Русия иска да засили ескалацията и хаоса в Украйна и така да продължи да усложнява правилата на играта“, написа днес в Туитър Дмитро Кубела – постоянен представител на Украйна в Съвета на Европа.

снимка: in4s.net

снимка: in4s.net

По-рано тази седмица пресслужбата на бъдещия президент Зеленски осъди това „ново ясно потвърждение за света за ролята на Русия като агресор, който води войната срещу Украйна“. Днес Путин, който не е поздравил Зеленски за избирането му, но каза, че е готов на обсъждания с новата власт, обясни, че желае „да разбере“ позицията на Зеленски за конфликта и повтори, че е готов да „води дискусия с него“. Киев призова Съвета на Европа да действа, за да попречи на Русия да изпълни намеренията си за предоставяне на гражданство на украинци.


Share Follow

Leave A Reply