„Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) в предходния програмен период 2007 – 2013 г.

снимка: avdet.org

снимка: avdet.org

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. „За съжаление, винаги се намира някой, който да опорочи програмата, и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме“, изтъкна Борисов. Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. „Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверят, защото по бизнес план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не“, добави премиерът Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18% от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес плана.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Порожанов посочи, че къщите за гости са изграждани в райони, които са определени по Програмата за развитие на селските райони, като там не са сложени големите туристически центрове. Той посочи, че ще се направи цялостна масова проверка на всички къщи за гости, независимо дали им е изтекъл мониторинговият период или не. „И ако се установи, че има пропуски в отчетите, ще бъдат налагани съответните финансови корекции или пълното възстановяване на сумата. Проверката трябва да се движи възможно най-бързо. Но предвид, че говорим за стотици хиляди обекти, може би ще се забави известно време. Но ще има риск-анализ за приоритетните обекти, които да се разгледат приоритетно“, обясни министърът. Той посочи, че за новия програмен период не е отворен лотът за къщи за гости, тъй като той крие рискове.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„По разпореждане на премиера и главния прокурор от миналата седмица работят екипи, които включват служители на МВР, НАП и ДФ „Земеделие“. Проверките вече са в ход, ще бъдат обхванати абсолютно всички къщи за гости в пълен обем“, коментира от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. „Правят се срещи и проверки в общините дали там са плащани съответните туристически данъци, дали са вписвани в районните полицейски управления настанените лица“, заяви Маринов. Той посочи, че на обектите, които има изведен по-голям риск, ще бъдат направени спешни проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости, за да се установи дали има използване на евросредства не по предназначение.


Share Follow

Leave A Reply