На 6 май във всички епархии на Българската православна църква се прославя името на св. великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра, почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в исляма. Роден е през 3. век в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия, като става част от личната гвардия на Диоклециан.

sveti_georgi-990x1228

Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател през 303 г. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

свещ

Гергьовден е най-големият български пролетен празник, за който в народните песни се пее, че е „по-личен и от Великден“. Празникът поставя началото на летния обреден календар, който приключва с Димитровден. Свети Георги е може би най-почитаният светец на българите, той е тачен като покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В народното въображение и иконографията той винаги е на кон и въоръжен, а в нозете му е убитата ламя.

снимка: www.karlovo.tv

снимка: www.karlovo.tv

За празника е характерен и обредът с коленето на агне в чест на светеца, покровител на овцете. Обикновено се избира първото родило се мъжко агне. Преди да се заколи, то се окичва с венец, захранва се със зелена трева, трици и сол и се запоява с вода; на десния му рог се запалва свещ, свещеникът или стопанинът го прекадяват с тамян. Агнето се коли вкъщи при огнището или до източната стена на къщата, като се гледа кръвта му да изпръска стената. По опръсканата на стената кръв гадаят за реколтата през годината или за здравето на домашните. Останалата кръв се събира в съд и се заравя в земята на място, където не се стъпва. Агнето се пече цяло и цяло се отнася за освещаване в църква или направо на празничната трапеза, където свещеникът или най-старият стопанин го прекадяват.

военен парад

Денят 6 май е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Започва да се чества още със създаването ѝ. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие – ордена „За храброст”. Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника. На този ден Българската православна църква отслужва традиционнен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. Ще бъдат поднесени цветя и венци в памет на загиналите български воини.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще вземе участие в тържествената програма за отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 9.00 часа държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“ в София. В 10.00 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I“ в столицата. От 10.30 часа ще се проведе традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили.

снимка: president.bg

снимка: president.bg

На този ден празник имат редица градове в страната, сред които Пещера, Каварна, Русе, Поморие. Храмов празник празнуват десетки църкви и манастири, сред които Зографският манастир на Света Гора – Атон, Букоровският манастир, Гложенският манастир, Кремиковският манастир, както и най-старият архитектурен паметник в столицата – ротондата „Св. Георги“ – от края на 3-ти и началото на 4-ти век. Гергьовден, наричан още Гергьовден, Гергевден, Гюрговден, Герги, Джурджевдан, е почитан и сред християни и мюсюлмани. Имен ден празнуват всички с имена: Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гергина, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица.


Share Follow

Leave A Reply