Папа Франциск проведе среща с католическата общност в Раковски. Папата благодари на всички за гостоприемството. След това произнесе слово, в което каза, че любовта е безкористна. „Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в култура на етикетите и прилагателните. Този човек е такъв, онзи човек е онакъв и т.н. А Бог не иска това. Това е личност, това е образ Божи, никакви прилагателни. Можем да кажем, че само Бог може да поставя прилагателни. Всяка личност трябва да носи само любов. Това се отнася и за тези, които говорят клюки и сплетни”, заяви папата.

v-sh7143-01

Той каза, че си представя песимиста като една торта. „Песимистът сипва оцет върху тортата и съсипва всичко, песимистите съсипват всичко, докато любовта винаги отваря вратите и имаше право папа Йоан – никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро. Господ е един нелечим оптимист“, каза в словото си папа Франциск. „Винаги Господ се стреми да ни води напред“, подчерта още папата.

psx-20190505-175737

„Не е проблем брачните двойки да се карат, стига да се сдобрят преди да свърши денят. Никога не свършвайте деня с война, каза папата. „Защото студената война на следващия ден е много опасна“, заяви още Негово Светейшество.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След Раковски предстои кулминацията на посещението на папа Франциск – посланието му за мир, което той ще направи на площад “Независимост”. Мястото е избрано символично – в близост до църква, синагога и джамия, като израз на единство и толерантност.


Share Follow

Leave A Reply