Земеделският министър Румен Порожанов днес обеща подпомагане на стопаните от плевенското село Българене след нанесените щети от градушката. Той се срещна лично със земеделски производители и жители на селото, за да се запознае на място с щетите от природното бедствие.

59623973_2205041332867408_5305600781813022720_n

Порожанов заяви, че веднага ще започне оценка на загубите и ще има подпомагане на засегнатите. Той поясни, че има възможност 80% от разходите на земеделските стопани на полето да бъдат възстановени за пропаднали площи, а за дребните стопани има фонд, чрез който те да получат подкрепа. Министърът заяви, че оценката за загубите ще бъде направена по най-бързия начин и средствата за подкрепа също ще бъдат изплатени бързо.

снимка: murttle

снимка: murttle

„Темата за градушките е особено актуална“, подчерта Порожанов. По думите му сегашната система за защита от природното бедствие покрива едва една трета от земеделските територии. „Село Българене не е защитено. Градоносните облаци основно се формират в Стара планина и според специалистите ще бъде най-ефективно третирането им със самолетен способ, който ще покрие цялата страна“, поясни министърът. Законът, който предвижда това да се случи, е минал на първо четене в парламента, а министърът се ангажира да апелира депутатите да не отлагат окончателното му приемане.

resize_on_the_fly (1)

Кметът на село Българене Симеонка Мусакова съобщи пред министъра, че имат 25 000 декара обработваема земя, която около 80% е засегната от градушката, а унищожените посеви са на 100%. Земеделски производители поискаха от министъра подкрепа със семена, с които да презасеят площите. Порожанов поясни, че ще проучи възможност от институтите на Селскостопанска академия да бъдат доставени семена, а след това да бъдат платени от стопаните.


Share Follow

Leave A Reply