Столичният кмет Йорданка Фандъкова опроверга твърденията, че цената на една пейка за ул. „Граф Игнатиев“ е 10 000 лв. По думите ѝ, цената на пейките варират между 850 и 1290 лв. Фандъкова също така потвърди, че паветата пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ няма да бъдат подменяни при реконструкцията на зоната пред него, съобщава БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Паветата на пл. „Св. Александър Невски“ ще останат и това не е новина, тъй като решението е от 2017 г.“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. В твърдението, че ще бъдат подменени, тя видя партийни интереси. „Моята позиция винаги е била, че в историческия център на града трябва да има минимални намеси по необходимост, за да запазим духа на стара София. Ще бъдат монтирани участъците на паважа в лошо състояние, като ще бъдат подменени и тротоарите. Остава решението зоната от ул. Оборище до храм-паметника „Св. Александър Невски“ да е пешеходна“, заяви Йорданка Фандъкова. Срокът за изпълнение на ремонта е една година.

храм - паметник "Александър Невски"

храм – паметник „Александър Невски“

„Проведената проверка показва, че на ул. „Граф Игнатиев“ няма пейки на цена 10 000 лв. – цената им варира между 850 и 1290 лв.“, обясни столичният кмет. „Архитектурните композиции в зона 2 са 12 на брой, като пет от тях може да се видят на пл. „Гарибалди“. Проверката за стойността им е показала, че цената им варира между 1460 и 2166 лв. Така цялата композиция е на цена от 8500 лв.“, обясни Йорданка Фандъкова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„На някои места не е възможно да се монтират подземни контейнери за смет, тъй като или инфраструктурата не позволява, или има съпротива от живущите в района. Поставените до момента такива контейнери ще започнат да функционират, когато обектът бъде приет“, обясни Йорданка Фандъкова. Има 10 големи обекта в София, където ще се проведат мащабни ремонти това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически – продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел, наред с други.

автобуси

„Продължава обновяването на столичния градски транспорт, като засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти“, заяви Йорданка Фандъкова. Следващата седмица предстои да бъдат пуснати в експлоатация първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11.


Share Follow

Leave A Reply