Трети пореден протест за бъдещето на единствената детска болница у нас. Тази сутрин недоволните лекари, медицински сестри, санитари и подкрепящите ги родители блокираха движението по булеварда „Акад. Иван Гешов”, предава NOVA.

снимка: БНР

снимка: БНР

Въпреки че наскоро здравните власти обявиха, че няма да има ограничения за приема в педиатрията, протестиращите не са доволни. Настояват за по-високи възнаграждения, но засега няма изгледи друго от основните им искания да бъде изпълнено – лечебното заведение да е със статут на „национална“ болница.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Към днешна дата ние нямаме официален документ, че какъвто и да е лимит е отпаднал. Колкото до кодировката на легла и към момента работим по стария начин с точно конкретни кодове по клиники. Единственият общопедиатричен, който цитира г-жа заместник-министър Жени Начева, е код 17 – една единствена клиника в болницата работи по него”, обясни участничка в протеста. „На този етап има дискусия само на едно от ограниченията, а именно отпадане на ограниченията за прием в различните клиники на болницата. Нито едно от основните искания не е започнато да се дискутира, т.е. ние не виждаме воля от страна на управляващите и институциите, да дискутират въпроса за статута на болницата и повишаването на възнагражденията на персонала на болницата”, каза д-р Байчева.

снимка: Financial Tribune

снимка: Financial Tribune

Протестиращите обявиха, че ще дадат 10 дни на управляващите за започването на процедурите за решаването на проблемите. Ако това не се случи, те са готови да подадат колективна оставка или да пристъпят към ефективни стачни действия.


Share Follow

Leave A Reply