Със 121 гласа „за“ пет – „против“, и без въздържали се парламентът освободи Румен Порожанов като министър на земеделието, горите и храните. На негово място бе одобрена кандидатурата Десислава Танева, досега председател на земеделската комисия към Народното събрание. Вчера Порожанов подаде оставка. Десислава Танева беше министър на земеделието и във втория кабинет „Борисов“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурата от името на премиера, предвид подадената оставка на Румен Порожанов. Танева е икономист, юрист, през годините работи в частния сектор в областта на хранителната промишленост и селското стопанство, припомни той. Вицепремиерът направи преглед и на политическата ѝ кариера.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След гласуването новият министър положи клетва пред Народното събрание, като декларира, че при всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа. „Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки“, каза пред журналисти новоизбраният министър. „Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания – изключително изострена и нетипична за едни европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната“, заяви Танева.

министерство на земеделието

Тя обясни, че се е занимавала само със земеделие в професионалния си път. „И в този смисъл няма нищо изненадващо. Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми и тях трябва да решаваме“, коментира Десислава Танева. „Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране“, обясни Танева и изтъкна, че ще следва политиката в земеделието на ГЕРБ и голямата управленска коалиция.

Иванка-Багдатова

„Иванка Багдатова-Мизова ще напусне ДФ „Земеделие“, каза Танева. На въпрос дали предвижда смени в ДФ „Земеделие“, Танева заяви, че със сигурност ще има промени в политическия екип. „Всичко е въпрос и на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, че те биха довели до резултатите, които всички търсим“, обясни тя. Попитана дали се притеснява от проверки, Танева подчерта, че доходите ѝ са ясно декларирани, както и че е декларирано къде живее.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Това е най-тежкото министерство. Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, която се желае от тях. Защото трябва да спазваме процедури, правила“, коментира Танева и обясни, че земеделието е най-рисковата работа, тъй като е изложено на природата, срещу която решение няма.


Share Follow

Leave A Reply