„Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение за извършено престъпление“, заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев. Това е поредната консултация на „Дондуков“ 2 по повод предстоящия избор на нов главен прокурор, чийто мандат изтича. Освен процедурата по избор, Георги Чолаков и Румен Радев са обсъдили и законодателните предложения, които готви правосъдният министър.

снимка: kashmirpatriot.com

снимка: kashmirpatriot.com

В контекста на темата за ограничаване на правомощията на главния прокурор, Чолаков коментира, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но това фактически трудно би се случило. „Законът в момента предвижда предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой точно орган ще прави тази процедура“, обясни Чолаков.

B70W8809

„Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване, което според мен трябва да се предвиди, защото там според мен има празнина в закона. Аз подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от тримата големи, той не може да остане да изпълнява функциите си и следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, посочи още председателят на ВАС.


Share Follow

Leave A Reply