Изненадващо, холандската Партия на труда на кандидата за председател на ЕК Франс Тимерманс печели евровота в страната. Това показва екзит пол на агенция Ипсос след вота, който се проведе в четвъртък. Проучването е проведено по поръчка на националната телевизия ЕН О ЕС. Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени късно вечерта в неделя.

Холандия

Според данните Партията на труда печели 5 места в следващия ЕП от общо 26 за цялата страна. Резултатът на лявоцентристите е почти двоен в сравнение с евровота през 2014 година. Втори се нареждат Либералите на премиера на Холандия Марк Рюте. Те печелят четири места в следващия парламент в Страсбург.

снимка: Darik News

снимка: Darik News

Новата популистка партия „Форум за демокрация“ на Тиери Боде се представи по-лошо от очакваното и се нарежда четвърта. Анализаторите подчертават, че вотът в Холандия показва мобилизация на проевропейските гласоподаватели и отричане на евроскептицизма. Това доказва и резултатът на популиста Херт Вилдерс. Неговата Партия на свободата губи 3 от общо четирите си евродепутатски места. Гражданите на Холандия бяха първите в ЕС, които отидоха до урните на 23 май, докато голямата част от държавите членки на ЕС ще гласува на 26 май.


Share Follow

Leave A Reply