Днес е изпитът по Български език и литература от Националното външно оценяване (НВО) след 7. клас. 61 223 са учениците, които се очаква да се явят на изпита. Той започва в 09.00 ч. и продължава два часа и половина, а за децата със специални образователни потребности времето е увеличено с още 80 минути. Учениците трябва да са в училището, в което учат, най-късно в 08.30 ч. Изисква се да пишат с черен химикал, а не със син, защото писмените работи вече ще се сканират и оценяват електронно, както е и при Държавните зрелостни изпити.

снимка: 24shumen.com

снимка: 24shumen.com

Те трябва да носят служебната бележка с входящия номер, както и документ за самоличност. Ако все още нямат лична карта, това може да е бележникът или ученическата карта. Бланката, върху която пишат учениците от тази година, ще е с индивидуален баркод. Като тип бланка и разположение тя е същата каквато е била и в предходните години, обясни Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в просветното ведомство.

снимка: МОН

снимка: МОН

Резултатите от НВО след 7. клас ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането. Това ще става само по електронен път както от вкъщи, така и от училищата гнезда за хората, които не използват интернет.

Понеделник и сряда – 17 и 19 юни, ще бъдат неучебни дни за всички училища заради провеждането на матурите за седмокласниците, съобщиха от МОН. На 19 юни е матурата по математика, а на 21 юни ще бъде изпитът по чужд език, който се заявява по желание.


Share Follow

Leave A Reply