Институтът за социална интеграция с резултати от наблюденията си за използването на езика на омразата в предизборната кампания за Европейския парламент.
снимка: www.evropeiski-izbori.eu

снимка: www.evropeiski-izbori.eu

Според изпълнителния директор на института Стоянка Балтова, езикът на омразата е присъствал при всички партии в предизборната кампания.

„Безспорен призьор в нашето изследване за използване на език на омразата е Веселин Марешки. Неговият резултат – те нямат представител в ЕП. Той беше един от най-активните кандидати, обикаляше всички телевизионни формати и беше без абсолютно никаква „цедка“ в политическото си говорене. Силно изявени са още Георги Димов – водачът на „Атака“, Радан Кънев, Ангел Джамбазки, Елена Йончева и дори самият Бойко Борисов“, коментира Балова.
елена йончева

елена йончева и бойко борисов

Езикът на омразата и използването му от българските политици не е печаливш ход, отчита мониторингът върху кампанията за евродепутати.
Марешки
Въпреки това, според Балова, през последните години сме свидетели на неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умелото боравене с политически послания.
„Наблюдавахме освен чистата форма на език на омразата, но и използването на агресивна лексика към опонентите си и индиректна обида. Всяко едно от трите срещаме във всяка политическа формация, без значение от политическата ориентация. Националистическите формации, като ВМРО и „Воля“, по-скоро търсеха политически дивиденти, докато другите се проявяваха в определени моменти, когато ситуацията беше в безпомощно състояние, за да надделеят над политическия противник“, изтъкна Стоянка Балова.
Електронните издания са спомогнали за разпространението на езика на омразато, показва още мониторинга. Това остава безнаказано, ако дадена институция не бъде подтикната да реагира, показват данните от проучването.

Share Follow

Leave A Reply