„ГЕРБ не само започнаха състезание към дъното, те са на път да го спечелят“, каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков в рамките на дебата по второто четене за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. за действително получен глас. Със 124 гласа „за“ и 82 „против“ депутатите вкараха точката за намаляване на субсидиите на 1 лв. в дневния си ред. Измененията са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева предложи точката да стане първа за днес.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество. Ако това беше целта ви, ако първоначалната идея е била това – публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество – е, в това като че ли успяхте“, каза Зарков. По думите му са се забравили грешките на Министерство на финансите, което е направило така, че да се плаща повече, отколкото пише в бюджета.

снимка: catholicleader.com.au

снимка: catholicleader.com.au

„Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не се забелязаха протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глух и оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, каза още Зарков. Според него се наказват по-слабите, за да укрепят по-силните. Зарков подчерта, че големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие, няма да имат. „Покрихте тези теми с единия лев, поне засега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това“, подчерта Зарков.

Георги Свиленски, снимка: БГНЕС

Георги Свиленски, снимка: БГНЕС

Георги Свиленски от своя страна призова да има представители на Министерския съвет по време на обсъждането на точката.

драгомир стойнев

„Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично“, каза зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев в процедура по дневния ред. По думите на Стойнев сега управляващите са силни, но животът е колело и утре ще бъдат слаби. „Разбира се, че темата е от изключителна важност. Не разбирам кое налага това бързане – защо толкова бързо и защо сега. Второ, г-жо Председател, на председателски съвет тази точка не беше в дневния ред. Какво се промени от вчера до днес? Най-нормалното, когато искаме да има прозрачност в една политическа система, е опозицията да бъде информирана“, каза още Стойнев. По думите му има огромно разделение и е нормално тази точка да влезе в дневния ред и да бъде обсъдена на председателски съвет“, каза Стойнев.

Филип Попов снимка: БГНЕС

Филип Попов
снимка: БГНЕС

От своя страна секретарят на БСП Филип Попов заяви, че повече от седмица управляващите лъжат, че ще направят консултации за субсидиите, но единствените, които са направили, са с ДПС.


Share Follow

Leave A Reply