„Шест лица от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са задържани за 24 часа“, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратура в Държавен фонд „Земеделие“. „В ДФЗ се извършват действия под надзора на Специализираната прокуратура по досъдебно производство за делото срещу групата, ръководена от обвиняемия Миньо Стайков. В хода на това досъдебно производство са привлечени към наказателна отговорност 8 лица“, каза Гешев. Той добави, че ръководител на групата е Миньо Стайков, който е с мярка „задържане под стража“.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

„Налице са и обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредва – получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро, тоест на обща стойност 18 млн. лв. при разрешени лимити общо за две програми от около 5 млн. лв.“, каза още Иван Гешев. Той добави, че са се събрали още доказателства и данни по това досъдебно производство. „За да се случи това нещо, му е оказано съдействие от служители на ДФЗ, които не са изпълнили служебните си задължения“, каза той. Гешев заяви, че към този момент са налице доказателства за престъпление по служба от длъжностни лица от ДФЗ.

евро, пари

„В резултат на този анализ се извършват претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ, включително заместник-изпълнителния директор на ДФЗ, директори на дирекции и други“, добави Гешев. Той каза, че тези 6 лица са задържани за 24 часа, в рамките на които екипът от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура и наблюдаващи прокурори ще преценят колко от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мерките за неотклонение. „Лицата са 6 само за днес. В ДФЗ колко от тези 6 ще бъдат привлечени, ще се прецени през следващите 24 часа от наблюдаващия прокурор“, добави той. Гешев каза още, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

По-рано през деня стана ясно, че Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и с КПКОНПИ, извършва действия, свързани с досъдебното производство срещу Миньо Стайков за злоупотреба с европейски фондове. От прокуратурата по-рано съобщиха, че се претърсват кабинети на служители във фонда, както и техни адреси, също се изземат и документи, свързани с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.


Share Follow

Leave A Reply