Сочената за наследник на германския канцлер Ангела Меркел – Анегрет Крамп-Каренбауер, която пое лидерското място начело на Християндемократическата партия в Германия е следващият министър на отбраната на страната. Каренбауер поема овакантения пост от Урсула фон дер Лайен, която беше избрана да оглави ЕК. Имаше спекулации, че длъжността ще отиде при Йенс Шпан, който е министър на здравеопазването и също се целеше в председателското място на германския Християндемократически съюз.

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

Преди дни канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще има „много бърза замяна“ в кабинета ѝ. „Министерството на отбраната, министърът на отбраната са отговорни за военната власт. Не можем да оставим този пост за дълго свободен“, категорична беше тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това е първият министерски пост на Крамп – Каренбауер, която е родена в Саарланд, близо до френската граница, и се превърна във водеща фигура в германската политика. По-рано, коментирайки възможността да стане министър, Каренбауер заяви, че предпочита да се съсредоточи върху работата в партията. Наричана често „мини-Меркел“, тя се подготвя да поеме ролята на канцлер, откакто стана лидер на германския Християндемократически съюз през декември, след като Меркел обяви, че ще се оттегли от поста след приключване на мандата ѝ през 2021 година.


Share Follow

Leave A Reply