Регулирането на ситуацията в Югоизточна Украйна е възможно единствено чрез пряк контакт на Киев с представителите на Донецката и Луганската народна република. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща в Санкт Петербург с лидера на украинската партия „Опозиционна платформа – за живота“ Виктор Медведчук.

Медведчук информира Путин за срещата в Европейския парламент с депутати от Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия, България и Словакия. Пред тях той изложи мирен план за Донбас, който се основава изцяло на Минските споразумения. „Поставили сме си задачата да върнем първо хората, а не териториите. Наричаме това да върнем Донбас на Украйна, а Украйна – в Донбас“, посочи Медведчук. Той окачестви диалога си с евродепутатите като конструктивен и добави, че те са проявили искрен интерес към инициативата.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

На свой ред Владимир Путин посочи, че Русия всячески приветства включването на европейските партньори към регулирането на ситуацията в Донбас. Очаква се партията на Медведчук да се класира втора с около 8% на предстоящите идната неделя парламентарни избори в Украйна. Партията „Слуга на народа“ на президента Владимир Зеленски е фаворит с 38%.


Share Follow

Leave A Reply