Осем от общо 18-те обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, силови действия и приготовления за покушения над прокурори, се признаха за виновни и поискаха споразумения с обвинението, приемайки ефективни наказания.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Така четири години „Лишаване от свобода“ получи единият от организаторите и ръководителите на групата – Петко Стоянов. Останалите, признали участието си в престъпната структура (наричана от самите участници „Фирмата“), получиха съответно: 3 години и 6 месеца затвор за един от тях, двама – по 3 години, а останалите – 2 г. и 10 месеца, 2 г. и 6 месеца, 2 години, 1 г. и 6 месеца. Наложените наказания са окончателни и вече са приведени в изпълнение.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

Петко Стоянов остава подсъдим по делото в Специализирания наказателен съд по едно обвинение – отказва да признае участието си в приготовления за убийство на двама прокурори от Специализираната прокуратура и служител на МВР, за което е обвинен заедно с другия ръководител на групата Иван Йосифов и неговата „дясната ръка“ Стефан Гевгелийски. Освен срещу Стоянов, делото в Специализирания наказателен съд ще продължи срещу останалите 10 лица, обвинени за участие в престъпното сдружение и за различни вторични престъпления.

Арест

Групата на Стоянов и Йосифов бе неутрализирана на 27 юни 2018 г. Събраните доказателства показаха, че тя е действала от началото на същата година, като целта ѝ е била производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и прекурсори. Предлагала е цялата гама от наркотици – марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като част от тях е произвеждала сама. Не след дълго се формирала и крайната ѝ цел – да завладее наркопазара в София и да постигне големи печалби.

снимка: iStock

снимка: iStock

За целта били привлечени хора, които да доставят наркотични вещества на едро, да работят като „дилъри“ на групата, да транспортират „стоката“ до крайни клиенти, да извършват силови и наказателни действия над конкуренти и нелоялни партньори, както и други лица, които са пречка за дейността – в т.ч. служители на МВР и магистрати.


Share Follow

Leave A Reply