Абсолютни температурни рекорди бяха отчетени в Белгия, Франция, Германия и Холандия. Неистовите жеги се завърнаха в Западна Европа за втори път в рамките на два месеца.

снимка: AZPM

снимка: AZPM

Метеоролозите съобщиха за измерването на рекордните за Белгия 40,2 градуса по Целзий, предава AFP. Уточнява се, че температурата – най-високата от началото на отчитането през 1833 г., е измерена в Лиеж в сряда. Заради необичайните жеги властите са издали червен предупредителен код за опасно време за почти цялата територия на Белгия, с изключение на районите по крайбрежието на Северно море.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Холандия отчете нов температурен рекорд. Метеорологичната служба на страната е съобщила, че на места термометрите са показали 41,7 градуса по Целзий. Новият рекорд е поставен в източния град Деелин. Само ден преди това, в сряда, страната отчете най-високата си температура от 1944 г. насам.

В Германия синоптиците очакват времето да бъде още по-горещо от отчетените 40,5 градуса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Подобно е и положението във Франция, където беше обявен оранжев код за опасна жега. Париж отчете най-високата температурата в историята си, счупвайки предишния рекорд от преди седемдесет години, съобщиха от метеорологичната служба на Франция, предава AFP. Температурата от 41 градуса по Целзий е отчетена в региона на парк Монсури, което надминава предишната най-висока стойност от 40,4 градуса по Целзий от юли 1947 г.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Червен код е обявен и в Люксембург. Нивото на опасност от пожари в Испания и Португалия също беше повишено. Великобритания се очаква да отчете най-високите температури в историята на Обединеното кралство.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Започва леко захлаждане след анормалните горещини в Европа

Leave A Reply