Строителната фирма „Артекс“ е изгубила 1 800 000 лева от спирането на строителните работи по луксозния небостъргач „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Това съобщиха от компанията ден след като вчера тричленен състав на Върховния административен съд постанови, че строежът може да продължи.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

Работите по „Златен век“ бяха замразени от ДНСК на 15 април след протести на граждани и последвала среща при премиера Бойко Борисов. Мотивите за това решение бяха, че в процеса на строителството са внесени значителни изменения в проекта, без да са надлежно описани. Имаше спор и за това дали разрешението за строеж е удължено в съответствие със закона. Съдът отчита, че има нарушения в строителството, но изтъква, че спирането на целия строеж било „прекалено тежко наказание“. Съдът смята, че трябва да бъде спряна работата по изграждането само на отделни части от сградата.

Според магистратите презавереното на няколко пъти разрешение за строеж е валидно до 2028 година. Решението на съда не е окончателно. По казуса ще има думата и петчленен състав на ВАС.


Share Follow

Leave A Reply