Жълт код за високи температури е в сила за почти цялата страна, оранжев ще бъде кодът за област Благоевград. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Оранжевият код означава, че времето е опасно. В Благоевградска област се очаква следобед в по-голямата част от областта температурите да достигнат и надхвърлят 38 градуса. При оранжев код синоптиците предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

1

Жълтият код ще важи за 23 области на страната: Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Софийска област, София-град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Жълт код за силно вълнение на морето ще важи за крайбрежието на област Бургас. Очаква се усилване на вълнението до 3-4 бала.

90a1ce442be79a25166cff449447cf4b

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 14 области на страната. Екстремалният индекс важи за областите: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Русе, Сливен, София-град, София област, Хасково и Ямбол. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От четвъртък обаче започва постепенно захлаждане, придружено с валежи. Драстичен спад на температурите няма да има, успокояват синоптиците. Нови валежи се очакват от 22 до 24 август. В края на месеца времето ще се стабилизира, а септември ще посрещнем със слънчеви дни.


Share Follow

Leave A Reply