Вашингтон обсъжда със своите съюзници възможността за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Това заяви заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън, цитирана от ТАСС.

По нейните думи, ръководителите на страните от региона ще решат самостоятелно, дали искат на тяхна територия да бъдат разположени такива американски оръжия. „Суверенно право на лидерите на тези държави е да вземат решение по този въпрос“, цитира думите й AP. „Всяко решение относно този регион ще бъде взето в рамките на консултации с нашите съюзници, това не е едностранно решение на САЩ“, добави Томпсън, която, съгласно заявление от Държавния департамент, е на посещение в Австралия и Нова Зеландия от до 14 август.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Томпсън твърди, че партньорите и съюзниците на Вашингтон са „реагирали положително“ на оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. Според заместник-държавния секретар, Вашингтон се надява, че Китай, заедно със САЩ и Русия, ще участва в консултации за нови споразумения в сферата на контрола над оръжията. „Призоваваме Китай също да се присъедини към процеса на преговори“, каза тя.

Американският държавен секретар Майкъл Помпео в интервю за Fox News през юли не изключи възможността Вашингтон да разположи нови ракети със среден обсег в Азия. Агенцията отбелязва, че страните, на чиято територия могат да бъдат разположени тези оръжия, включват Япония, Южна Корея и Австралия. Представители на Китай казаха по-рано, че Пекин ще предприеме ответни мерки, ако това се случи.


Share Follow

Leave A Reply