България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване, съобщиха от „Грийнпийс“ – България. Според тях България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, на предни места, посочиха от организацията. На първа позиция е Индия, следвана от Русия и Китай.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в България са централите от Маришкия басейн (най-голямата ТЕЦ „Марица изток 2“ и най-старата – ТЕЦ „Брикел“) и ТЕЦ „Бобов дол“, посочиха от неправителствената организация.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Серният диоксид е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата.


Share Follow

Leave A Reply