Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете заради настъпването на вируса в Азия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. До момента единственото решение против разпространяването на чумата е карантината и избиването на заразените животни. Опостушителното настъпление на болестта в Източна Азия обаче се засилва и изисква друго решение. свине

През измината година вирусът се разпространява в азиатски държави като Виетнам и Тайван, където бяха избити милиони животни. Бързото разпространение на чумата кара учените от Виетнам и Китай да разработват ваксина против африканската чума. Американското министерство на земеделието неотдавна сключи конфиденциален договор с производител на ваксини за изследвания и разработване на ваксина, която ще е сред трите кандидата за одобряване от института по болестите на животните в Плъм айлънд.

Всички те залагат на генетично модифициране на вируса за изтриване на някои гени. Преди ваксината да влезе в употреба обаче, трябва да бъдат направени изпитания с много прасета в обезопасена среда. Процесът отнема от две до пет години. Дори и да бъдат разработени ваксини, те може да не са ефикасни в целия свят. Създадените за вируса в Китай и Европа например може да не помагат в Африка, където болестта върлува от по-дълго време.

снимка: www.gokunming.com

Изчерпателните изпитания на евентуалните ваксини се налагат, за да бъде проверено какви странични ефекти могат да имат. През 60-те години на миналия век например Испания и Португалия тестваха ваксина срещу африканска чума по свинете. Получилите я прасета отначало изглеждаха добре, но след това се оказа, че тя предизвиква лезии по кожата и артрит и животните не наддаваха достатъчно. Двете държави в крайна сметка се справиха с болестта с карантинни мерки, строги санитарни протоколи и избиване на заразени животни и носители на вируса.


Share Follow

Leave A Reply