В Гърция започна преместването на стотици мигранти от лагер на остров Лесбос, приютяващ около четири пъти повече от броя на хората, за които е построен. Над 11 000 бежанци и мигранти, повечето от които избягали от война или бедност в Близкия изток, Азия или Африка, са подслонени в Мория – най-големият мигрантски лагер в Европа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Около 635 души, предимно семейства, вече бяха качени на пътнически кораб, който отплава за Северна Гърция. Преместването на търсещите убежище от островни лагери в континенталната част е една от правителствените мерки, обявени на 31 август за справяне с нарастващия брой мигранти. Всичките пет официални островни лагера на Гърция са с превишен капацитет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Мория, който е използван и като военна база, беше подложен на критики от хуманитарни организации заради тежките си условия на живот. Гърция е основната врата към Европа за търсещите убежище от войните в Сирия, Афганистан и Ирак и е приела повече от половината от 56 000 мигранти, акостирали на северния бряг на Средиземноморието тази година.


Share Follow

Leave A Reply