Днес, 3 септември 2019 г., Мая Манолова подаде оставка като омбудсман на Република България. Пълните мотиви за оставката може да прочетете тук. Част от тях са свързани според Манолова със системното неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт чрез умишлено забавяне или спиране на законодателни предложения, както и липса на политическа воля в парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база. В мотивите на вече бившия омбудсман е посочено и че общинските съветници в Столичния общински съвет загърбват проблемите на столичани.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Подадох оставка, защото, колкото и търпение да има човек, то се изчерпа. Месеци, години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитвах да помагам и на мнозина успях, но все си мисля за онези, на които не успях. Смятам, че няма да бъде честно, ако реша, че успехът на едни каузи, щастието на едни хора може да компенсира нещастието и загубата на други“, заяви пред журналисти Манолова.

IMG-20190903-WA0001

„Съвсем в началото срещах присмех – „Коя е тази и какво изобщо зависи от нея?“, от институциите, с които се сблъсквах. После решиха да помагат заради натиска и за да им се размине по-лесно и накрая решиха да пречат, защото им пречеше високото доверие на гражданите в институцията“, подчерта тя. Според нея тя се намира в ситуация, при която властта не помага на хората само защото тя е известна и одобрявана, което по думите ѝ я кара да се чувства некомфортно.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тези, които блокираха дейността на институцията за последната повече от една година, стигнаха до там, че се опитваха да дискредитират и притесняват мен и семейството ми, за да ме спрат, но няма да ме спрат“, отбеляза Манолова. „Това ме мотивира. Не съм свикнала да се поддавам на натиск или да живея с наведена глава. Не искам да се правя на герой. Това, което смятам да направя, е да си отвоюваме столицата на България обратно, защото всички погледи са насочени към София. Това задължава мен и гражданите на София да стоим с изправени глави, защото промените винаги са тръгвали оттук и пак ще тръгнат“, каза още тя. „Със страх не се управлява, с лъжа – също“, категорична е Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тя обяви, че ще бъде граждански кандидат, а кой ще влезе в инициативния ѝ комитет, ще стане ясно утре на пресконференция в НДК. „Ще приема подкрепата на всички граждани от София, независимо от техния цвят и техните убеждения. Не съм делила гражданите на леви и десни. София не е лява или дясна, тя е на столичани“, добави в заключение Манолова.


Share Follow

Leave A Reply