Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи. Това каза президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в обръщение към народа. „Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава през отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения e изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент. Времето за промяна неумолимо изтича. Както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, посочи още Румен Радев.
7294643
Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството. „Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните приниципи и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма“, допълни още президентът.
Държавният глава отчете, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание. „Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание“, допълни още Радев.

7294650
„Както спомена и председателят на Народното събрание – очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори“, каза държавният глава. Той отчете, че в същото време не трябва да пропускаме факта, че в страната има и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт.

7294651
„Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност“, изтъкна още президентът.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Бойко Борисов: Някои се напочиваха през август, докато ние работехме

Leave A Reply