„Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата и е голяма отговорност.“  Това каза Диана Ковачева, която пое поста омбудсман на България, след като Мая Манолова подаде оставка и се включи в битката за кмет на София. „Мая Манолова ми оставя една активно работеща институция, която реагира на проблемите на гражданите“ каза Ковачева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите й в момента има три важни проекта на закони, които са предложени от омбудсмана и които тя ще продължи да настоява да бъдат разгледани. Фактът, че има успешни законодателни инициативи говори, че има сътрудничество от страна на законодателната власт.“27 законодателни инициативи са внесени през тези години девет от тях са били уважени. Затова смятам, че има сътрудничество с Народното събрание и се надявам това да продължи и занапред“, каза още Диана Ковачева.
омбудсман
Ковачева коментира темата за отмяната на съкратеното производство във връзка с тежките престъпления, които бяха извършени през последните месеци, при които хората си признават за извършеното деяние и получават по-малка присъда. Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избягва най-тежкото наказание „доживотен затвор без право на замяна“. „Промените трябва да бъдат обсъдени, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури“, коментира новият омбудсман.


Share Follow

Leave A Reply