„Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж. „Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от Наказателния кодекс. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация“, отбеляза Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова. „Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване“, допълни тя.

Юрий Борисов

Юрий Борисов

„Смятаме, че арестите се правят в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания. Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действието им вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното право – свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани“, коментира лидерът на левицата.

„Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа – категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.“, допълни Нинова. Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание. „Не се месим в тяхната работа“, допълни още лидерът на БСП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи“, каза заместник-председателят на БСП Деница Златева във връзка с ресора в Европейската комисия „Иновации и младежи“, който получи България. Тя изрази надежда, че имайки комисар, който отговаря за иновациите и младежта, ще доведе и до по-приоритетно използване на тези средства за развитието на този важен сектор. „Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание“, допълни още Златева.

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

„Започнаха предложенията към българската страна с един много по-важен ресор. Този на върховния представител по външна политика и сигурност, което премиерът отхвърли, тъй като този ресор не разпределял средства. След това се заговори за ресор „Земеделие“. Знаете, че земеделието е ключова политика в общите политики на ЕС. Също аргументът на министър-председателя беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на съюза следват много ясни правила за разпределения. Не се раздават от джипове от служебни пътувания“, посочи още Златева.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение „Русофили“

Leave A Reply