Общественият резонанс в резултат на решението на съда Джок Полфрийман да бъде предсрочно освободен е огромен. Въпреки това бяха изречени доста големи неистини, които изкривяват обективните факти, свързани с делото. Това заяви съдия Емил Дечев от УС на Съюза на съдиите по време на предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Той посочи, че е невярна информацията за това, че съдебният състав от трима души е подписал решението с особено мнение, т. е. единият от съдиите не е бил съгласен. По думите му всички са сложили своя подпис.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според него тези спекулации са използвани за предизборна кампания, именно, защото предизвиква реакции сред обществото. Относно недоволството, че съдебния състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната приключват с определение. „Ако след внасянето на иска за преразглеждане, главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, то трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%”, допълни той.

снимка: ефира на БТВ

снимка: ефира на БТВ

Дечев изтъкна, че твърденията относно съдебния процес и информацията, че е бил на тъмно, също са неверни. По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

„Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата. Неговото наказание стои, като има изпитателен срок. Ако по време на този срок извърши престъпление, ще трябва да излежи оставащите от присъдата шест години и половина”, изтъкна експертът.

съд

Съдията обясни, че становището на затворническата администрация в никакъв случай не е игнорирано. Той смята, че съдиите подробно са разгледали съдебното определение, записано в 8 страници. Освен това състава подробно е анализирал становището, като е счел не само заключенията на администрацията, но и всички представени факти.

„В тези 8 страници БХК е споменат един единствен път, че дава своята положителна характеристика за Джок Полфрийман”, обясни Дечев.

снимка: www.iths.org

снимка: www.iths.org

Той заяви, че няма законова забрана в НПК, която да твърди, че не може големият остатък от неизтърпяно наказание да пречи един човек да бъде предсрочно освободен. Освен това обясни, че Полфрийман има риск от рецидив, оценен на 12 точки. От личната си практика като наказателен съдия, това е много ниска оценка, смята Дечев. Според него когато има такава оценка, затворническата администрация често дава положителна характеристика за освобождаване.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов коментира, че масовото недоволство срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман не е изненада за него. Той категорично отрече Българският хелзинкски комитет да е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

По думите му случаят на Полфрийман не е прецедент: „Не е изключение. Аз знам случай с повече от 7 години излязъл – отново чужденец. Знам случай за 5 години остатък. Знам случай за 4 години остатък”.

 


Share Follow

Leave A Reply