Софийският адвокатски съвет се обяви в подкрепа на около 300 съдии, които миналата седмица излязоха с обръщение за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир, предаде БТА.

„Една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд“, пишат столичните адвокати и допълват, че без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода.

право

„Когато обществената критика премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съдът като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло“, смятат още от софийския адвокатски съвет. Те призовават цялата правна общност да не е безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава.

„Обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава. Не бива по никакъв начин да бъдат толерирани“, посочват още адвокатите.


Share Follow

Leave A Reply