Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и първият вицепремиер на Виетнам Чьонг Хоа Бин се договориха България и Виетнам да активизират сътрудничеството във всички сфери с приоритет върху търговията, икономиката и образованието. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„Виетнам е един от приоритетните партньори на България в Азия“, заяви Екатерина Захариева, която прие в МВнР Чъонг Хоа Бин.
И двамата събеседници бяха единодушни, че има възможности за увеличаване на търговията. Стокообменът между двете страни за 2018 г. възлиза на 88 млн. долара.

снимка: МВнР

снимка: МВнР

„Показателен за добрите ни връзки е фактът, че за последните три години са осъществени две визити във Виетнам на министъра на икономиката на България с придружаващи бизнес делегации“, заяви министър Захариева. „Търсим по-осезаемо икономическо присъствие на България във Виетнам и увеличаване на инвестициите“, допълни външният ни министър.
В тази връзка двамата вицепремиери обсъдиха и подготовката на 24-тата сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се състои в София на 26 ноември 2019 г. Очаква се по време на заседанието на комисията да бъдат подписани програми за съвместно сътрудничество в областта на туризма и на културата.
„Над 30 000 виетнамски граждани са завършили висшето си образование в България! Иска ми се да видя повече виетнамски студенти у нас“, каза още Екатерина Захариева пред първия вицепремиер на Виетнам. Тя го поздрави за избора на страната му за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2020-2021 г, както и за председател на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) от октомври тази година. Чъонг Хоа Бин подчерта от своя страна, че България може да разчита на подкрепата на Виетнам за развитието на отношенията с всички останали членове на АСЕАН.
През 2020 г. България и Виетнам отбелязват 70 години от установяването на двустранни дипломатически отношения.


Share Follow

Leave A Reply