„В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци. Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива, които са от отпадъци, е политика, към която ние трябва все повече да вървим“, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. „В момента у нас се изгарят около 3,3% от отпадъците, средно за ЕС е 28%. За следващите 15-ина години наша цел е да постигнем 25%“, отбеляза той. „През последният месец-месец и половина се изгаря биомаса, която не е регламентирана, не е разрешена. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено“, заяви министърът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Недоволство у хората предизвика новината, че у нас се вкарват и горят отпадъци от други страни. „За 2018 година внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения“, обясни Димов. „Това, което направихме в Перник, е максимално бързо, ние дадохме много кратки срокове на ТЕЦ „Перник“ да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората“, посочи министър Димов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът обясни, че проблемът с чистотата на въздуха е много голям не само у нас, но и в световен мащаб. Той каза, че няма лесно решение. Според него имаме ясни мерки, които се взимат, и Димов не смята, че ще се стигне до санкции.


Share Follow

Leave A Reply