„Кампанията е в ход, кандидатите за кметове и общински съветници всеки ден се опитват да убеждават гражданите защо те са най-добрият възможен избор. Това, разбира се, е кампания за местните избори, за конкретните населени места, за регионите, за общините, за всички локални предизвикателства, но доколкото това е политически процес, той има национални измерения“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция на ГЕРБ в централата на партията. „За нас това са местни избори, не национална политическа интрига. Ние се интересуваме от проблемите, целите, възможностите, предизвикателствата на хората, които живеят в българските градове и общини. Ние не се опитваме да изменим националната политическа конюнктура, да правим революция или контрареволюция“, отбеляза той.

снимка: Informo

снимка: Informo

„Нас ни интересува максимално добър екип от кметове и общински съветници да заемат местата си след малко повече от месец в българските общини“, подчерта вицепремиерът.  „Аз претендирам, че ние се явяваме на тези избори с ясна политическа физиономия. Ясно е кои са нашите кандидати и какви са техните цели и послания. Ясно е към коя политическа сила имат принадлежност и към кого носят отговорност, освен отговорността, която носят към гражданите“, допълни още Дончев.

„Местната власт е най-близо до хората и затова ние искаме да затвърдим своето присъствие в почти всички 265 общини на България, във всички населени места“, коментира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Към тези избори подходихме изключително отговорно, с номинации от местните структури, с допитвания до гражданите във всяко населено място, за да можем да отговорим максимално на техните очаквания какъв трябва да бъде обликът на кмета и на общинските съветници, които ще решават проблемите на хората“, поясни тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Издигнахме кандидати за кметове в почти всички общини, като в 11 случая кметовете са издигнати от инициативни комитети, 23 кметове и листи за общински съветници имаме в коалиция. Амбицията ни беше да привлечем широко гражданско присъствие и в полза на това говори 30-процентното обновление на листите за общински съветници почти навсякъде, където участваме в тези избори“, каза Дариткова. „Вече имаме и спечелени общини – това са община Симитли, защото има само един кандидат за кмет, който е подкрепен от инициативен комитет, в който участва и ГЕРБ, и община Бойница, във Видинска област, където също кандидатът на ГЕРБ е единствен“, подчерта тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Нашето участие в изборите не е самоцел за постигане на власт, по-скоро би следвало да отговори на нас от ГЕРБ дали хората по места споделят политиката, която ние следваме години наред, защото ние имаме с какво да покажем на хората и какво да изразим като отношение с всичко, направено досега във всички райони на страната, дори и в тези, които наистина трудно намират място други политически субекти. Ние търсим това, което обединява хората, а не това което ги разделя“, заключи още Дариткова.

снимка: Informo

снимка: Informo

„За пореден път партия ГЕРБ показа изключително отговорно отношение към всички общини в страната. Навсякъде имаме листи, участие. Листите на нашите опоненти от БСП са непълни, дори кандидатурата в София е подкрепа на някого, нямат собствена кандидатура. Този „някого“ дори не ги иска и не ги припознава“, заяви от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева. „Искам да ви запозная какво се случва с листите на БСП в смесените региони. Там, където ГЕРБ твърдо е стъпила и има ясни позиции, има пълни листи и кандидати за кметове. Там, където противопоставянето между ГЕРБ и ДПС е много сериозно, защото в тези региони ДПС изключително много натиска, уволнява хора, които са в листите на ГЕРБ. Въпреки всичко нашите структури са изключително мотивирани, защото политическата битка, която водим, е за всяко населено място, за по-добър живот на хората“, смята тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ние се борим за по-добрия живот на хората, не против нещо. Учудвам се на някои политици, които се опитват да кажат, че едва ли не битката в смесените региони е предизвестена и ДПС е крайният победител. Няма такова нещо. Аз съм в такъв смесен регион, работим много сериозно и в Северна, и в Южна България. В моя избирателен район от седем общини имаме седем кандидати за кметове, пълни листи, 90 кандидати за кметове на населени места“, информира Караянчева.

„В Белица се уволняват роднини на кандидати в общинската листа, във Велинград има също голям натиск от страна на ДПС върху нашите кандидати. Това не е редно. Битката трябва да се води на политическата сцена, с ясни аргументи, не със заплахи и уволнения“, добави още тя.

ДПС, Карадайъ

„Имаме твърдото мнение да водим позитивна кампания. Не очаквайте от нас и нашите кандидати да използват като основна изборна технология оплюването или обругването на техните опоненти. Това обичайно е технология на слаби, на които единственият им шанс е да ерозират другия. Ние имаме конкретни цели, програми, приоритети, свързани с нуждите на всяко населено място“, подчерта Томислав Дончев. „Предвид факта, че влизаме с най-големия, но най-подготвен отбор, при нас няма нито магьосници, нито фокусници. Всяко нещо, което се поема като ангажимент, е предварително бюджетирано и е ясно как може да се случи. Това е в противовес на целия богат спектър от понякога взаимоизключващи се обещания и пожелания“, отбеляза той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Кампанията ни ще бъде скромна, в рамките на субсидията. Такова бляскаво откриване, каквото е имало в предишни кампании, този път няма. Опитваме се да се вместим в реалностите на доста по-ниската субсидия“, обясни той.

„Изборите ще свършат, емоциите ще спаднат и ще дойде време да се върши работа. Отвъд политическите емоции имаме няколко много сериозни теми. Този мандат на органите на местното самоуправление няма как да е същият като предишните. Защото ние се намираме в режим на нови предизвикателства и нови реалности. Ние няма да си сменяме физиономията. Ние не сме политически толкова пластични и аморфни да твърдим, че всеки път сме различни. Ние ще продължим с това, с което сме известни, заради което досега сме получавали подкрепа – запазена марка, концентрирани инвестиции, публична инфраструктура, подобряване на градската сфера, това ще продължи“, поясни Дончев.

снимка: Informo

снимка: Informo

„Това е един от факторите, на базата на който хората избират къде да живеят. Но всичко това трябва да бъде обогатено и надградено. То се случва и сега, но трябва да бъде основен акцент през следващия мандат“, смята той. „Бизнес инфраструктурата, отваряне и ускоряване на възможности за нови инвестиции, включително и чрез изграждане на нови индустриални зони – това и към момента е тема на голяма част от кметовете. Там, където има условия и университети – целенасочени инвестиции в иновационна инфраструктура. Паркове, центрове лаборатории, които да позволят в максимална степен да се комерсиализират всички разработки, които се правят в българските университети“, каза  вицепремиерът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Демографията не зависи само от социалните плащания и заплатите, тя зависи от всичко. Колко сигурно е даденото населено място, има ли парк, как изглежда детската градина, колко е чист въздухът, колко е приветливо, имаш ли самочувствие да кажеш къде живееш. Основната ни идеологическа платформа е, че ние влизаме със заявката за дясно прагматично управление. Управление, което не трупа дългове, а носи конкретни измерими резултати за хората“, посочи Дончев.

„Най-важно е и общинските съветници, и кметовете да бъдат представители на хората. „Има един човек, който представлява гражданите, който каквито и успехи да постига, никога не трябва да губи връзката с хората. Той трябва да следи тази администрация да работи само и единствено в интерес на гражданите“, допълни още Дончев.


Share Follow

Leave A Reply