Притеснени родители в Карнобат и Сливенско бойкотират учебния процес. В СУ „Христо Ботев” в Карнобат родителите са взели децата си от училище и не ги допускат до класните стаи, съобщава бТВ. По думите на настойниците причината е информация, че социалните служби са извели няколко деца. По неофициална информация родители са се опитали да влязат със сила в училището. Намесили са се органите на реда. Децата са били освободени от час, но ще им бъдат писани неизвинени отсъствия.

учител, училище
Подобен проблем има и в Сливен. Занятията са спрени в три училища – VI ОУ „Братя Миладинови”, VIII ОУ „Юрий Гагарин” и в училище „Паисий Хилендарски” в село Тополчане, съобщава БТА. В тях преобладават учениците от ромски произход. Директорът на Регионалното управление по образование в Сливен Милена Чолакова посочи, че тази информацията не е вярна.

Слухът се заражда в социалните мрежи, където се разпространяват видеа на притеснени родители. „Спрени са учебните часове. Учебният процес утре ще бъде възстановен, работим с родителите, за да ги убедим, че няма опасност за децата им”, заяви Милена Чолакова.

ученик, училище
Изпълняващият длъжността кмет на Сливен Румен Иванов е призовал гражданите на града да не се поддават на провокации и е посочил, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който днес е на посещение в Сливен, коментира, че се спекулира със страховете на хората в кварталите с концентрация на ромско население, създава се внушение, че ще им бъдат отнети децата и не трябва да ги пускат на училище. „Такъв случай имаше и в София и очевидно става въпрос за добре организирани групи”, заяви той.


Share Follow