“Задължително трябва в декларацията да се иска възстановяване на българските военни гробища в Македония, за които Божидар Димитров и Красимир Узунов жертваха жизнения си път”. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ние подкрепяме и приемаме декларацията като една много сериозна и решителна крачка. Но в документа има два пропуска. Финалният текст след първа точка се казва, че “44-ото НС призовава настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на настоящата декларация”. Мисля, че правителството не е партньор на парламента, а е длъжно да изпълнява неговите решения. Така че тук думата призовава, трябва да бъде задължава”, каза Симеонов. Той попита къде е текстът, който да задължава Македонската държава да съдейства за възстановяване на българските военни гробища и паметници. “Не видях такъв текст. Двама човека си жертваха целия живот, целия жизнен път – Божидар Димитров и Красимир Узунов да възстановяват български гробища и паметници. Мисля, че такъв текст трябва задължително да присъства”, каза още Симеонов.

Павел Шопов

Павел Шопов

Позицията на “Атака” относно подкрепата на България за разширяване на ЕС е, че в декларацията трябва да се упомене, че става въпрос за един народ в две държави. Това каза Павел Шопов от
“Атака”.

снимка: БНР

снимка: БНР

“С декларацията на 44-ото Народно събрание трябва да покажем, че българският парламент има единна позиция и че подкрепя Братска Македония. Това каза народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов.
Той посочи,че в една декларация не могат да се решат историческите спорове. “Външно министерство и правителството определят външната политика. Те са изработили една рамкова позиция, която бих казал, че е една от най-добрите, касаеща Западните Балкани”, допълни още Ангелов. Според него като държава имаме механизмите Македония и Албания да водят преговори и да отварят различни глави занапред, да изискваме какво да се случи и как да се решат нещата. По думите му за две години обществото в Македония се е променило към България.


Share Follow

Leave A Reply