Новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще бъде избран вероятно до края на ноември. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев. Днес на заседание на комисията бяха приети правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ. Те обаче трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала, но това ще стане след депутатската ваканция заради местните избори – т.е. през ноември.

Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС

Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС

До необходимостта от избор на нов председател на антикорупционния орган се стигна, след като досегашният шеф Пламен Георгиев подаде оставката си в края на юли заради скандала с терасата си. „14 дни са номинациите, седем дни кандидатите имат да си представят концепцията, викаме го на изслушване, минава през нашата комисия. На другия ден се внася доклада, на практика след това всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание, когато го вкара в дневния ред. До 20 ноември може да бъде избран председател на КПКОНПИ“, обясни процедурата Борис Ячев.

Борис Ячев, снимка: БНР

Борис Ячев, снимка: БНР

Той обясни и че сегашният зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев, който изпълнява длъжността, няма да може да оглави антикорупционната комисия, тъй като няма необходимия 10-годишен юридически стаж. „Не съм привърженик на идеята председателят на КПКОНПИ да е с образование, различно от юридическо. Все пак с неговия подпис се решават съдби и едно юридическо образование и познание в областта на правото е много важно, за да може този човек да подпише съответно решение на комисията, с което започва отнемане, конфискация на имущество и т.н. Ако този човек не бъде юрист, не виждам как това може да стане“, посочи Ячев.


Share Follow

Leave A Reply