На 9 октомври около 17 часа мъж посещава Дирекция „Социално подпомагане“-Люлин и заявява, че желае да изостави детето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче и това им нарушава спокойствието. При посещението си той е бил заедно с майката на бебето. Когато служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата са напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация, сиобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-късно същия ден (около 21.50 часа) в отдел „Мобилна работа с деца в риск“ към ДСП -Оборище постъпва сигнал от 9-о Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния ж.к. „Люлин“. Според данните от сигнала детето е оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо в детска кошничка с бележка „Ние не можем да го гледаме по-добре социалните“. При пристигане на социалните работници от отдел „Мобилна работа с деца в риск“ около 22.20 ч. на адреса са присъствали патрул от 9-о РУ, криминална полиция, спешна помощ и няколко съседи.

снимка: BurgasInfo.com

снимка: BurgasInfo.com

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи. Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка ѝ, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

снимка: fbi.gov

снимка: fbi.gov

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

снимка: BabyCentre

снимка: BabyCentre

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.


Share Follow

Leave A Reply