„Фактът, че инфраструктурата на НАТО се приближава към руските граници, не ни причинява никаква радост“, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за RT Arabic, Sky News и Al Arabiya. „Винаги сме го чувствали, винаги сме говорели за това. И ни отговаряха през цялото време: „Не се страхувайте, не е срещу вас и няма от какво да се притеснявате, защото НАТО се трансформира, това изобщо не е военна организация, неагресивна е и т.н.”, каза руският президент. Путин припомни обаче, че никой не е променил статута на НАТО, осигуряващ военна подкрепа за членовете на алианса.

снимка: waarmedia.com

снимка: waarmedia.com

„В Русия ще бъдат създадени ударни ракетни комплекси, способни да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана“, заяви Путин. „Ще го направим, това вече е очевидно, защото системите за противоракетна отбрана работят срещу балистични ракети, летящи по балистична траектория, а ние, освен че многократно ги подобряваме, създадохме и други оръжия, които никой друг няма в света“, каза руският президент.

ракетна система

Русия е единствената държава в света, която официално обяви, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари Путин обяви за серийното производство на стратегическия ракетен комплекс „Авангард“ и за успешното тестване на хиперзвуковата противокорабна ракета „Циркон”. По-специално създадената хиперзвукова морска ракета „Циркон“ ще има скорост от 9 пъти скоростта на звука, т.е. около 10 000 км/ч и олсег над хиляда километра, а надводните и подводни кораби както перспективни, така и в строеж, ще бъдат въоръжени с нея. Според президента използването на ракетата се предвижда да бъде прилагано от серийни подводници и надводни кораби и подводници, включително тези, произведени и построени за високоточните ракети „Калибър”.

снимка: media.groupe-psa.com

снимка: media.groupe-psa.com

За кризата около Иран Путин каза, че Москва ще положи всички усилия за разрешаване на напрежението около Иран, имайки предвид, че има добри отношения както с Техеран, така и с арабския свят. Путин също призова за диалог с Иран и зачитане на неговите национални интереси. „Такава голяма сила като Иран, която съществува от хиляди години, не може да няма свои собствени интереси, които трябва да бъдат уважавани, трябва да се води диалог, без диалог не може да се реши нито един проблем“, добави руският президент.

турция, сащ, военни сирия

Путин призова за освобождаване на Сирия от чуждестранно военно присъствие. Той подчерта, че това се отнася за всички държави. „И с иранските партньори, и с турските, неведнъж сме говорили за това, и с американските партньори“, отбеляза той. „Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия не се нуждае от присъствието на руски военни, Русия ще бъде длъжна да напусне територията на страната“, каза още руският президент.


Share Follow

Leave A Reply