Ако няма да се разберем по въпроса за Гоце Делчев, Северна Македония – в антрето на ЕС и ще чакат. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Informo. „Никога няма да се съглася да направя компромис с българската история, в името на това ходят скопските политици в Европейския съзс и да се правят на европейски, посочи Каракачанов.
Той припомни, че преди четири дни, на 11 октомври, когато е Национален празник на Република Северна македония, съседите ни са празнували възстанието на българския фашистки окупатор. „Това беше поредната проява на глупост в Македония. На тази дата една група млади комунистчета, с лозунги „Да живее Сталин” и „Да живее Червената армия”, са нападнали полицейски участък и убиват и раняват полицаи. Това са местни граждани от Македония на българска служба”, каза министърът на отбраната. По думите му съседите ни не празнуват деня, в който са били освободени от турско робство, с помощта на българите, а тази дата, която според него не е най-важната, защото „това е идеологическа акция”.

България Македония знаме
По повод позицията на ЕС спрямо действията на Турция в конфликтите със Сирия, той коментира, че не очаква тя да бъде много твърда заради икономическите интереси и инвестиции, които няма да рискуват, и ще продължават с „тази леко разкрачена позиция” каза вицепремиерът и министър на отбраната. Според него трябва да се спрът военните действия, за да се спре хуманитарна катастрофа. „България не трябва да бъде от ястребите, трябва твърдо да си държим на границата и политиката. Не трябва да допускаме мигранти, включитлено със силови средства трябва да се борим”, каза той.
По думите му големите и малки държави си имат своите интереси и за това всеки си ги защитава. „Ако чакаме някой друг да ни решава проблемите и да ни пази границата, майко мила”, каза Каракачанов.

турция, сащ, военни сирия

Според него истинската опасност от конфликта в Северна Сирия не е толкова, че оттам могат да тръгнат бежанци, тъй като няма как да тръгнат към Турция. „Кордонът на турската армия, вижте границата – тази 30-километрова зона е от граница до граница, тоест 400 километра. Бежанците, които бягат в момента – кюрди, които бягат от бойните действия, се насочват или към Ирак, или към Сирия. Те няма как да преминат на турска територия, през турската армия и оттам да тръгнат към България“, добави той. Каракачанов посочи, че голямата опасност се крие в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. „Тези хора ако бъдат освободени, има две възможности: или да се омешат с групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вариант е да възобновят бойните действия срещу сирийската държава. Тогава целият конфликт ще ескалира отначало. Тогава вече става отново много неприятна ситуация“, каза още той.

снимка: aa.com.tr

снимка: aa.com.tr

От думите му стана ясно, че българската позиция трябва да е балансирана по отношение на санкции спрямо Турция и много твърда на самата граница. Каракачанов посочи още, че българската армия е в готовност да подпомага „Гранична полиция“. „Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем да го свършим. Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки. Не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят“, добави още Каракачанов. Той добави още, че поведението на границата трябва да е твърдо и да не се допуска преминаването й.

снимка: Николай Петров

снимка: Николай Петров

Относно расисткия скандал след мача България- Англия Каракачанов коментира, че полицията си е свършила работата, но без да използва насилие и според него това е похвално. По думите му те арестуват тези, които оказват съпротива. „В момента, в който са били подканени да напуснат и са ги извели мирно и тихо, са го направили”, каза министът на отбраната. „Силови действия в агитката могат да предизвикат разлване на цялата агитка и този, койот ги подкрепя и този, който не ги подкрепя”, посочи Каракачанов. „Защо не се огледаме дали някои от агитките не се занимават и с друга дейност, като разпространение на дрога“, попита министърът на отбраната. Той заяви, че не знае дали точно футболните агитки се мобилизират за участие в протести и контра протести.
И запита, защо феновете, след като са знаели, че поведението им ще предизвика санкции на националния отбор, са си позволили подобни изяви. „Това е голяма глупост и не го разбирам”, заяви той.

снимка: БТА

снимка: БТА

Каракачанов посочи, че трябва да се предприемат по-строги мерки за сигурността и допускането на определени хора на стадионите. Според него тези мерки трябва да са към всички, които нарушават закона, включително и тези, които протестират и затватят главни пътища. „Започнем ли да разделяме закона на морален и не морален, занчи намя закон”, изтъкна той.
По думите му има разлика между футболните протести и тези на международните шофьори, защото вторите са се борели за хляба си и за техните семейства.
Попитан как ще коментира изказването по-рано днес на президента Румен Радев, че какъвто ни е футболът, такава ни е и държавата, той отговори: „Коментирам го като заяждане. Как да го коментирам? Като беше правителството на Сергей Станишев по хубаво ли беше? А като беше на Орешарски футболът ни по-добър ли беше? Започнем ли да вкарваме спорта в политиката и да се драпаме на тази основа не е добре”, каза Каракачанов.

7398501
По думите му проблемът е, че няма български футбол, защото футболистите не играят и публиката намалява. „В българския футбол има един порочен кръг, който ако не се пресече, няма какво да се очаква като успехи в спорта.


Share Follow

Leave A Reply