Депутатите в британския парламент внесоха успешно предложение за гласуването на нов референдум за Брекзит на заседанието на Камарата на общините на 19 октомври, пише британското издание Тhe Independent.
Информацията идва малко след като стана ясно, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън се е споразумял с Брюксел за новите предложения за Брекзит и те бяха приветствани от редица европейски лидери.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият депутат от Консервативната партия Оливър Летуин поведе успешния опит на депутатите да се намесят в плановете на Джонсън за Брекзит, като предложението му беше прието с 287 гласа „за“ срещу 275 „против“.

снимка: CNN

снимка: CNN

Депутатите също така приеха формално провеждането на съботно заседание, насрочено за 19 октомври на Камарата на представителите, което трябва да обсъди новият план за Брекзит на премиера. Идеята на правителството за къс дебат, посветен на „приемането на сделката или приемането на Брекзит без сделка“ обаче е изправено пред нова спънка, след гласуването за провеждане нов референдум.

снимка:  iStock

снимка: iStock

Този ход отваря пътя на проевропейски настроените депутати да гласуват за провеждането на второ допитване сред великобританците, за това дали одобряват сделката на Брекзит.
Летуин заяви, че планът му ще позволи на депутатите да правят изменения на предложението на правителството за Брекзит и за тях да бъде гласувано, ако това бъде позволено от председателя на британския парламент Джон Бъркоу.

снимка: www.insidesources.com

снимка: www.insidesources.com

Той добави, че новите предложения ще затворят дупка в закона, който задължава Борис Джонсън да търси отсрочка за Брекзит, ако не постигне сделка до 19 октомври. Законът гласи, че това ще стане само ако депутатите не приемат новите предложения.
Според Летуин това ще позволи на хората и на депутатите да подкрепят и да ратифицират нова сделка за Брекзит, вместо да бъдат поставени в позиция, в която ще позволят на правителството да се измъкне от наредбите на британското законодателство.
Ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Риис-Мог заяви, че на 19 октомври Борис Джонсън ще направи официално изявление за преговорите с ЕС и ще отговаря на въпроси на депутатите, свързани с Брекзит.

брекзит, лондон ,парламент
Той заяви, че депутатите също така ще имат възможност да одобрят споразумението или да се съгласят на Брекзит без сделка.
Рийс-Мог, който е поддръжник на оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви, че той самия ще подкрепи плана на Джонсън, тъй като премиера заслужава похвала за „забележителния си прогрес за сделка, която всички ние можем да подкрепим“.

снимка: briefingsforbrexit.com

снимка: briefingsforbrexit.com

„Това е много вълнуваща и позитивна сделка. Тя премахна недемократичната клауза за ирландската граница. Това е огромен напредък за цялото Обединено кралство, това ще подсигури, че ние ще сме една митническа територия. Наясно съм с детайлите от сделката“, заяви Рийс-Мог.


Share Follow

Leave A Reply